Uw partner voor inkoop & contractmanagement

Logo
20 augustus 2019

Wat is een schoon en leefbaar huis? De in 2015 ingevoerde werkwijze van de hulp bij het huishouden leidde de afgelopen jaren tot fikse discussies. Tot rechtszaken zelfs. In Boxtel, Haaren, Sint-Michielsgestel en Vught kunnen cliënten daarom vanaf 2020 weer gewoon rekenen op een vast aantal uren poetshulp.

Veel gemeenten stapten in de uitvoering van de hulp bij het huishouden (een taak binnen de Wmo) de afgelopen jaren over op de werkwijze ‘schoon en leefbaar huis’. Dat leidde tot lastige situaties omdat veel mensen rekenden op een vast aantal uren hulp. ‘Schoon en leefbaar’ is een subjectief begrip en medewerkers van de zorgaanbieders moesten het steeds uitleggen aan hun cliënten.

De huidige contracten met aanbieders van huishoudelijke hulp lopen tot en met december 2019. Bizob voerde de aanbesteding uit voor de nieuwe contracten voor de vier gemeenten.

Marielle van Meijl, juriste van Bizob, begeleide het aanbestedingstraject: “Om goed te kunnen bepalen wat de behoefte is van de inwoners en hoe we deze zorg zo passend mogelijk kunnen inkopen, zijn er verschillende bijeenkomsten georganiseerd. De betrokkenheid was groot van zowel zorgaanbieders als cliëntenraden. Beiden hebben duidelijk aangegeven wat de wensen en mogelijkheden waren. Samen hebben we ervoor gekozen het resultaatgericht indiceren, ook wel bekend als de werkwijze ‘een schoon en leefbaar huis’, los te laten en dat er weer indicaties in uren gegeven kunnen worden. Ik ben blij dat we tot een resultaat zijn gekomen waar iedereen tevreden mee is. De komende vier jaar weten de inwoners weer precies waar ze aan toe zijn en de zorgaanbieders hoeven geen discussie meer aan te gaan.”

Lees hier het artikel van het Binnenlands Bestuur