Uw partner voor inkoop & contractmanagement

Logo
26 juli 2024

Het aantal cyberrisico’s neemt toe. Het verhogen van digitale weerbaarheid is noodzaak voor publieke organisaties. Vanwege de groeiende behoefte aan zogenoemde Monitoring en Responsediensten (M&R) bij alle gemeenten in Nederland, zocht VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) de samenwerking op met Bizob. Samen ontwikkelden ze de randvoorwaarden voor een collectieve aanbesteding M&R diensten. Dit unieke partnerschap leverde een aantal mooie voordelen op voor deelnemende organisaties. Zo ook voor de gemeente Best. Frans Swiers en Sandra Kluytmans leggen uit welke dat zijn.

De noodzaak voor digitale weerbaarheid

“Vanuit het verleden hadden we vanuit de VNG een aanbesteding lopen voor Monitoring en Responsediensten”, vertelt Frans Swiers, CISO bij de gemeente Best. “Die aanbesteding kwam vroegtijdig tot een einde en het contract werd ontbonden, maar de behoefte aan M&R diensten bleef en werd
zelfs groter. Monitoring is het scannen van digitale informatiestromen en Response is het adequaat reageren op die informatiestromen wanneer er een dreiging ontstaat. Als organisatie heb je de noodzaak om te weten wat er over de lijnen gaat. Je hebt allerlei informatiestromen. Je wilt zicht hebben op datgene wat zich voordoet binnen jouw digitale omgeving; mailverkeer, internet, je systeem, etcetera.”

“VNG wilde graag samen met ons de aanbesteding uitvoeren”, licht Sandra Kluytmans van Bizob toe. “VNG opereert landelijk, Bizob regionaal. Dat heeft ons wel even aan het denken gezet. Wat als onze ‘eigen’ gemeenten geen interesse hebben, maar daarbuiten wel? Gelukkig was er vanuit de regio voldoende animo. Door deze samenwerking met VNG zaten er experts van de informatiebeveiligingsdienst (IBD) in ons team. Mensen die heel veel verstand van zaken hebben. Die
expertise konden wij direct als input meenemen in de aanbesteding. Dat was echt een voordeel. Als wij zelf die aanbesteding regionaal hadden ingezet hadden we de expertise van de IBD niet zomaar kunnen gebruiken.”

“Als gemeente zijn wij nog steeds verantwoordelijk voor de inhoud,

maar we kunnen het proces eromheen uit handen geven aan Bizob.”

Frans Swiers

Frans Swiers, informatiebeveiligingsfunctionaris (CISO) gemeente Best (rechts)
Sandra Kluytmans, duurzaamheidsadviseur Bizob (links)

Efficiëntie en schaalvoordelen

Frans: “Als je kijkt naar de dienst die je nodig hebt en de kosten die daarmee gemoeid zijn, heb je altijd te maken met een Europese aanbesteding. Meeliften op het traject VNG en Bizob, bespaarde ons een hoop procedureel voorwerk. Je hoeft het als gemeente niet alleen te doen. De inhoud wordt mede gecreëerd door deelgenoten. Daarnaast heb je natuurlijk schaalvoordeel.”

“Uiteindelijk waren er 65 deelnemers voor dit collectief, zij vertegenwoordigen 127 gemeentelijke organisaties”, vertelt Sandra. “We hebben met zes verschillende leveranciers contracten afgesloten. Gemeenten kunnen op basis van een minicompetitie hun keuze maken uit die zes partijen. De offertes die daar uit voortvloeien worden op vooraf bepaalde criteria beoordeeld en daar komt dan uiteindelijk één winnaar uit waar de gemeente een nadere overeenkomst mee aangaat. Indien gewenst, kunnen we de organisaties in onze regio ondersteunen met beoordelen van de offertes die uit de minicompetitie rollen.

Vertrouwen in de samenwerking

De gemeente Best staat op het punt om met de minicompetitie te starten. Frans denkt dat hij die ondersteuning met het beoordelen van offertes wel nodig gaat hebben. “Wij zijn niet helemaal thuis in de formule om offertes te beoordelen op prijs-kwaliteit. De samenwerking met Bizob verloopt altijd heel prettig. Als zij niet waren aangehaakt bij het collectief van VNG denk ik zelfs dat wij zelfstandig de markt op waren gegaan voor deze aanbesteding. Pas toen ik hoorde dat Bizob het proces mee ging begeleiden wilde ik wel weer instappen. Dat heeft me nu een hoop tijd bespaard.


Dit artikel is één van de acht verhalen uit het sociaal jaarverslag 2023 van Bizob: 20 jaar inkoopsamenwerking