Uw partner voor inkoop & contractmanagement

Logo
20 september 2024

Ieder kwartaal organiseren Bizob en Bouwend Nederland een bijeenkomst in het  kader van het landelijke programma Beter Aanbesteden  en de uitrol van de intentieverklaring ‘Samenwerking bouw en gemeenten: ieder draagt zijn steentje bij.‘ Daarin ontmoeten opdrachtgevers en -nemers in de infrasector elkaar om over actuele thema’s te praten, zoals contractvormen, het afstemmen van vraag en aanbod en het borgen van duurzaamheid binnen een aanbesteding.

Op 19 september vond de 3e kwartaalbijeenkomst van 2024 plaats. Dit keer in een groter gezelschap dan normaal, want niet alleen de Bizob gemeenten waren vertegenwoordigd, maar ook de B6 gemeenten. Onder leiding van dagvoorzitter Huub van Mackelenbergh gingen we in de raadzaal van de gemeente Bladel aan de slag met het thema: “Samen maken we de bouw schoner en duurzamer”.

Fons d’Haens, wethouder gemeente Bladel, opende de bijeenkomst en vertelde kort over de uitdagingen waar gemeente Bladel tegenaan loopt op het gebied van duurzame bouw en infra. We hebben een klimaatakkoord en we hebben schonere lucht nodig voor onze gezondheid, dus zullen we duurzame infra moeten realiseren. En dat kan alleen als we het samen aanpakken!

Gunningmethodiek SEB en laadinfra

Bas Drijvers en Vieve Smulders van gemeente Eindhoven vertelden over de gunningsmethodiek schoon en emissieloos bouwen. Deze methodiek stimuleert het gebruik van schoon en emissieloos bouwmaterieel, wat een bijdrage levert in het uiteindelijk voldoen aan het klimaatakkoord. Het is eenvoudig toe te passen, of het nu gaat om Europees of meervoudig onderhands aanbesteden. Ook helpt de methodiek om de markt in beweging te brengen zodat aannemers verder kunnen  investeren in duurzaam materieel. Meer weten over deze gunningsmethodiek? Volg de online masterclass of neem contact op met de concerninkoper van uw organisatie. Bizob helpt u graag op weg!

Ook heeft Bas Drijvers enthousiast verteld over de mogelijkheden die hij ziet voor de laadinfra. Hij adviseert te onderzoeken of op piekbelasting gebaseerde, maar niet gebruikte gereserveerde stroom, van bedrijven of scholen te gebruiken is op de bouwplaats.

Ondersteuningsprogramma SEB

Jill Verlinden, ondersteuner programma schoon en emissieloos bouwen, ​nam de aanwezigen mee in het convenant schoon en emissieloos bouwen. Het tekenen van het convenant biedt een aantal voordelen:

  • stapsgewijze toepassing: De wettelijke eisen worden strenger. Door mee te doen is geleidelijke introductie binnen de gemeente mogelijk.
  • niet zelf het wiel uitvinden: kennisuitwisseling.
  • breed pakket aan ondersteuning.
  • financiële ondersteuning: Voor gemeenten is dat de SPUK SEB subsidie, een tegemoetkoming in eventuele meerkosten voor het toepassen van emissieloos bouwmaterieel in projecten.

Denkt uw organisatie erover het convenant SEB ondertekenen? Of heeft u advies nodig over de implementatie en concrete project-vraagstukken? Het Adviesloket SEB kan u hierbij helpen. 

Ondertekenaar en casus

Maaike van Jole, programmamanager klimaatbestendig en​ energieneutraal Asten en Rien Mertens, sr. Projectleider civiele techniek van gemeente Asten vertelden vervolgens waarom zij het convenant getekend hebben en wat het voor de gemeente heeft betekend. Dit bracht een heel mooi gesprek teweeg in de zaal tussen de diverse aanwezigen.

Roger Feller, commercieel directeur BLM Wegenbouw, bracht een interessante casus in over stikstof en het toepassen van elektrisch materieel. Dit leidde tot een levendige discussie over wat er daadwerkelijk haalbaar is met elektrisch materieel.

Conclusie: Het delen van dit soort ervaringen en kennis is cruciaal in de overgang naar emissieloos bouwen. Samen zijn we goed op weg!

We kunnen terugkijken op een inspirerende ochtend. Bedankt aan alle aanwezigen voor het bijdragen aan het dialoog en het delen van kennis en ervaringen.

Klik hier voor een overzicht van alle kwartaalbijeenkomsten van Bizob en Bouwend Nederland in het kader van het landelijke programma Beter Aanbesteden