Uw partner voor inkoop & contractmanagement

Logo
10 januari 2022

BRON: BN De StemPieter van den Akker

Als jonge kerel van amper 30 jaar belandde hij eind vorige eeuw op het gemeentehuis in Zevenbergen. Marcel Stuijts (nu 54) kreeg één opdracht van de net ontstane gemeente Moerdijk: verdien je eigen salaris terug. Dat lukte, met gemak.

,,Had ik maar afgesproken dat ik een percentage ging verdienen van wat er werd bespaard”, vertelt Stuijts, die na de gemeentelijke herindeling van 1997 de concern-inkoper van Moerdijk werd. Hij lacht erbij: ,,Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik mijn salaris wel tien of vijftien keer heb terugverdiend toen. Maar een man een man, een woord een woord hè. En ik had sowieso niks te klagen hoor.”

Stuijts ging op het gemeentehuis aan de slag in een tijd waarin ambtenaren ieder voor zich inkochten wat ze nodig hadden. Of het nu ging om printers, papier, puntenslijpers, verkeersborden, riolering of rolstoelen, de ambtenaar bepaalde zelf wat en waar hij inkocht. Geregeld kwam het voor dat de ene ambtenaar niet wist dat zijn collega een kantoor verder dezelfde hoeveelheid pennen ergens anders voor de helft van de prijs op de kop wist te tikken. 

Verspilling

Onder het mom ‘we worden een grotere organisatie en dus moeten we een professionelere organisatie hebben’ was Stuijts door het gemeentebestuur weggeplukt uit Barendrecht. Daar in Zuid-Holland had hij zijn inkoopkunsten met succes vertoond en dus was hij de aangewezen man om de inkopen en aanbestedingen van Moerdijk voor z’n rekening te nemen. 

Zijn missie? Verspilling van gemeenschapsgeld voorkomen. Overheidsinstantie of niet, Moerdijk wilde het geld uit de gemeentekas zo effectief mogelijk uitgeven. Vooruitstrevend voor die tijd, vertelt Stuijts. ,,Die manier van denken is later door heel veel gemeentes gekopieerd.”

“Wij zeiden: we gaan de markt op. Dat was nieuw voor die tijd.”

Pick ups

Ruim twee decennia later blikt hij op die fase uit zijn loopbaan met plezier terug. En goed gedocumenteerd, want voor hem op tafel liggen vele krantenknipsels. Hij pikt er eentje uit met als kop ‘Nieuw wagenpark voor buitendienst’. Op de foto bij het artikel uit deze krant staan zes nieuwe pick ups, allemaal gespoten in de kleuren van de gemeente Moerdijk: groen, blauw en wit. 

In de tekst valt te lezen dat de wagens samen zo’n 400.000 euro kostten: ‘De gemeentelijke concerninkoper M. Stuijts onderhandelde vier maanden voordat hij zijn handtekening zette.’ Stuijts glimlacht, het staat hem nog precies bij. De aanschaf van de wagens is een voorbeeld dat zijn manier van werken mooi illustreert, vertelt hij.

“We bespaarden zo 40 duizend euro hoor, vergis je niet”

Aanbesteding

,,Die wagens, Iveco’s, werden gebruikt door de buitendienst. We hadden nieuwe nodig. Tot die tijd werden die gewoon ‘in de regio’ gekocht. Ik en André van der Zanden, zeg maar mijn rechterhand, organiseerden een aanbesteding. Wij zeiden: we gaan de markt op. Dat was nieuw.”

Marcel Stuijts kijkt tevreden terug op zijn tijd als concern-inkoper in Moerdijk: ,,Door zo te werk te gaan, hebben we heel veel verdiend."
Marcel Stuijts kijkt tevreden terug op zijn tijd als concern-inkoper in Moerdijk: ,,Door zo te werk te gaan, hebben we heel veel verdiend.” © Pix4Profs / Jules van Iperen

Iveco’s

De werkwijze leidde ertoe dat Moerdijk steeds vaker contracten afsloot met bedrijven uit andere delen van het land. ,,Dan kreeg ik van de afdeling wel eens terug van: moeten we daar mee gaan werken?”, herinnert Stuijts zich. 

Wat hij dan zei? ,,Heel simpel. Ja, dat moest. Die partijen voldeden ook gewoon aan de eisen. Door zo te werk te gaan, hebben we heel veel verdiend. Neem bijvoorbeeld die Iveco’s. We bespaarden zo 40 duizend euro hoor, vergis je niet.”

“Ik kreeg van de afdeling wel eens terug van: moeten we daar mee gaan werken? Ja, dat moest.”

‘Mooie periode’

Stuijts bleef zo’n drie jaar werkzaam in Moerdijk. Toen ‘stond’ de organisatie en vond hij het welletjes. Hij besloot zijn werkterrein naar Oost-Brabant te verleggen waar hij tegenwoordig  directeur is van Bizob, een inkoopbureau in Oirschot dat namens 38 gemeenten en publieke instellingen de inkoop verzorgt.

Zijn tijd in Moerdijk zal hem altijd bijblijven. Niet in de laatste plaats omdat de Moerdijkse aanpak van begin deze eeuw zich later als een inktvlek over het land verspreidde. ,,Het was voor mij een heel mooie periode. Moerdijk heeft het professioneel aangepakt met een centrale professionele inkoop. Maar we deden het niet alleen, de mensen van de afdeling werden er goed bij betrokken.”

Slovenië

Dat de ‘methode-Moerdijk’ zelfs tot in Slovenië is opgevallen, maakt hem trots. ,,We hebben toen Slovenen ontvangen op het gemeentehuis, onder wie de staatssecretaris. Die wilde wel eens met eigen ogen zien wat we aan het doen waren en wat het opleverde. Echt hartstikke leuk was dat.”