De overheid digitaliseert in hoog tempo en de ontwikkelingen in de ICT branche volgen elkaar razendsnel op. Dit maakt dat een ICT aanbesteding steeds complexer wordt. ICT en overheid blijkt ook niet altijd een gelukkige combinatie. Een zoekopdracht ‘problemen ICT overheid’ in Google levert direct resultaten van mislukte projecten. Bijvoorbeeld het verlies van miljoenen aan belastinggeld, talloze negatieve rapporten van rekenkamers en een heus parlementair onderzoek van de commissie Elias (periode 2014/2016).
Om ICT projecten beter te kunnen begeleiden, heeft Bizob een team van ICT specialisten opgericht. Samen behandelen zij alle ICT aanbestedingen voor de 35 aangesloten gemeenten en organisaties. Het team is altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en deelt kennis en ervaringen. In dit artikel stellen we het team aan u voor!
Even voorstellen: het Bizob ICT-team
Michiel Bok – concerninkoper, Desirée van Laerhoven – jurist, Sandra Kluytmans- commoditymanager, Rob van Unnik – concerninkoper, Marc Braks – concerninkoper, José Konings – contractmanager, Jochem Berns – concerninkoper (v.l.n.r. op de foto) en Frank van Duren – concerninkoper (niet op de foto).
Het team heeft tweewekelijks regulier overleg. De onderwerpen die voorbij komen variëren van de uitleg van ITIL of gelijksoortige termen tot het hanteren van de Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT. Er worden ook marktontwikkelingen in de ICT branche gevolgd zoals overnames en fusies. De inkopers wisselen ook tips en trucs uit over typische trends die zij tegenkomen in de wereld van ICT.
Ongrijpbare materie
Wat maakt een ICT project eigenlijk zo anders? Volgens Jochem Berns heeft het waarschijnlijk te maken met het ontbreken van de tastbaarheid van de in te kopen producten en diensten: “De tijd dat aan elke ICT opdracht een stekker zat, is voorbij. Wanneer we ICT inkopen, dan houden we ons bezig met de verwerving van dataopslag en software in ’the cloud’, de niet zichtbare signalen en het intuïtieve gebruik van een applicatie. Daarbij komt dat een verandering van een ICT systeem meestal niet gewenst is. Het huidige systeem draait eindelijk goed en de eindgebruikers en beheerders kunnen er prima mee werken. En dan moet het weer anders! Niet altijd wordt gezien dat bestaande ICT landschappen kwetsbaar zijn of weinig flexibele koppelingen hebben. Een ICT aanbesteding is daarom geslaagd als alle betrokkenen er zo min mogelijk hinder van ondervinden.’’
Meerwaarde van het team
Door het delen van projectinformatie en ervaringen zijn synergievoordelen te halen. Sandra Kluytmans ziet sinds het ontstaan van het ICT-team direct de meerwaarde: “We delen onze kennis en ervaringen met trajecten onderling uit. Zowel positieve als negatieve ervaringen worden meegenomen in volgende aanbestedingen. Zo kunnen we ICT aanbestedingen steeds beter en scherper maken. Het is mooi om te zien dat dit ook direct resultaat oplevert. Onlangs ontvingen we een compliment van het Forum Standaardisatie voor de grote hoeveelheid toegepaste open IT standaarden. Ook was er een inschrijver die de verwijzing naar de ‘Common Ground’ beweging erg waardeerde. En dat terwijl het niet eens de winnende partij was!“
Vragen?
Heeft u vragen over een ICT aanbesteding? Het team staat voor u klaar! Klik hier voor onze contactgegevens.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.