Uw partner voor inkoop & contractmanagement

Logo
26 juli 2024

Een van de meest uitdagende trajecten van 2023 was die van de collectieve aanbesteding voor
levering van duurzame energie. Het contract voor 20 organisaties liep af, dus werd opnieuw
bekeken wie interesse had om deel te nemen. Normaal gesproken zou de aanbesteding een
redelijk standaard procedure zijn. Door de oorlog in Oekraïne was de markt echter in geen enkel
opzicht meer vergelijkbaar met de jaren daarvoor. Schaarste, sterk schommelende prijzen en krappe
bandbreedtes zorgden voor een onzeker proces. Clemens Dijcks van de gemeente Someren en
Yvo Ooms van Bizob vertellen hoe ze uiteindelijk toch nog naar tevredenheid een nieuw energiecontract hebben kunnen afsluiten voor de komende jaren.

Tot op de meter nauwkeurig

Clemens Dijcks, adviseur duurzaamheid bij de gemeente Someren, heeft al meer dan vijftien jaar ervaring het het afsluiten en beheren van energiecontracten en is regionaal expert op dit gebied. Ook hij had zo’n onzekere markt nog niet eerder meegemaakt. “Normaal gesproken is het al een uitdaging om voldoende organisaties aangehaakt te krijgen voor een collectieve aanbesteding. Nu moest vooraf bijna tot op de meter nauwkeurig voorspeld worden wat het jaarverbruik zou worden voor het komende jaar.”

“Klopt”, voegt Yvo Ooms, contractmanager bij Bizob, toe. “Het huidige contract liep af op 31 december 2023. De voorbereidingen voor een nieuw contract beginnen dan al zo’n anderhalf jaar daarvoor. Dat was net op het moment dat de hele energiemarkt in elkaar stortte. In 2021 hebben we nog prijzen kunnen vastzetten tegen scherpe tarieven. Het werd al snel duidelijk dat de tarieven voor 2024 fors zouden stijgen en de daarop volgende jaren geleidelijk zouden dalen. Daarnaast werden de voorwaarden strenger. Waar we eerst nog globaal mochten inschatten wat het toekomstige jaarverbruik zou worden, werd de bandbreedte voor elektriciteit teruggeschroefd van 20% naar 5% en voor gas naar 10%. Een
inschatting maken van het contractvolume is dan best lastig. Gelukkig konden we gebruik maken van de expertise van Clemens. Voor hem is de materie appeltje eitje, maar voor de deelnemers die hier niet dagelijks mee bezig zijn, kost die inventarisatie veel tijd.”

“Gezien de huidige energiemarkt, ben ik blij met het resultaat.

Het uiteindelijke tarief is lager dan geraamd. En het is fijn om te kunnen
vertrouwen op het contractmanagent van Bizob.

Zo zijn we de komende jaren gegarandeerd van een goed energiecontract.”

Clemens Dijcks

Clemens Dijcks, adviseur duurzaamheid bij de gemeente Someren (rechts)
Yvo Ooms, contractmanager Bizob (links)

Alles vooraf bedenken

Clemens: “Dan moet je plotseling over veel zaken vooraf goed nadenken. Bijvoorbeeld over de oplevering van een gemeenschapshuis dat volledig gasloos is, maar des te meer elektra gaat vragen. Dat zijn veranderingen die impact hebben op je verbruik.”

Yvo: “Omdat de markt zo onvoorspelbaar was, hebben we hulp gevraagd van een adviesbureau om ons bij de inkoop te ondersteunen. Zij hebben ons geholpen om de juiste voorwaarden voor de inschrijving te bepalen. In deze markt komt het namelijk vaker voor dat er niemand reageert op de aanbesteding. Met het ondersteunend advies van WattAnders, hebben er twee partijen ingeschreven. Dat we toch een keuze hebben gehad is erg positief.”

Betrokken blijven

Er is nu een nieuw contract afgesloten met Greenchoice voor 2 jaar, met 5 keer de mogelijkheid tot verlenging van een jaar. Gedurende de gehele looptijd voert Bizob, in samenspraak met de aangesloten organisaties, het contractmanagement uit. “We zien het als taak om de deelnemers tijdig te informeren wanneer het contract tegen een verlenging aan zit”, zegt Yvo. “We hebben nu een contract waarin de prijzen worden vastgesteld met Clickstrategie. Door de onzekere markt hanteert Greenchoice een hoger opslagpercentage. Wie weet zijn deze opslagpercentages over twee jaar gunstiger. Dit houden wij in de gaten en geven hierover advies naar de deelnemers. Ook gaan we jaarlijks een dag organiseren met
de deelnemers en Greenchoice, om ervaringen en verbeterpunten met elkaar te delen.”


Dit artikel is één van de acht verhalen uit het sociaal jaarverslag 2023 van Bizob: 20 jaar inkoopsamenwerking