Uw partner voor inkoop & contractmanagement

Logo
26 juli 2024

De wijk Opstal in Aarle-Rixtel is gebouwd in een kenmerkende stijl van de jaren ’80. In de wijk is veel groen aanwezig, maar dit groen heeft te weinig groeiruimte en geeft overlast voor de bewoners van de wijk. In samenspraak met de bewoners is de gemeente gekomen tot een plan om bestaande bomen te vervangen. Omdat er sprake was van een RAW-bestek en de gunning plaatsvond op basis van laagste prijs, kon het inkooptraject lopen via de Tenderdesk Openbare Ruimte van Bizob. Dat werkt lekker efficiënt, aldus Rob Tielemans, coördinator team beheer Openbare Ruimte in de gemeente Laarbeek. Klaas Gomes, operationeel inkoopmanager Tenderdesk bij Bizob, begeleidde dit inkooptraject.

“De problemen in Opstal liepen al enkele jaren. We werden te pas en te onpas gebeld door bewoners met klachten over het groen,” vertelt Rob. “Via de gemeenteraad hebben we uiteindelijk gelden laten reserveren. Dit moest structureel aangepast worden. En dan niet alleen het groen, maar ook een stukje
herinrichting met het oogpunt op duurzaamheid en klimaatadaptatie. Opstal is de vierde wijk die we op deze manier aanpakken. Met inspraak van de bewoners. Zo stond er een informatietent in de wijk waar mensen terecht konden en werd er een speciale website gelanceerd, waar meldingen konden worden gedaan. Dit resulteerde in een plan en dat hebben we bestekmatig laten uitwerken. Toen dat klaar was,
kwam Bizob in beeld voor de aanbesteding.

“Dankzij de Tenderdesk van Bizob verliep het traject zeer efficiënt.

Een mooie manier van kennis delen tussen gemeenten.”

Rob Tielemans

Rob Tielemans, coördinator team beheer Openbare Ruimte gemeente Laarbeek (links)
Klaas Gomes, operationeel inkoopmanager Tenderdesk Bizob (rechts)

Een groene of een civiele aannemer?

Klaas: “De eerste stap is het in kaart brengen van de behoeftes bij de gemeente. Deze gaan we vertalen naar een passende in koopstrategie. Bij dit traject ging het niet alleen om vervanging van groen, maar ook om afwatering, straatwerk en infiltratie. Dat leverde interessante discussies op; kies je voor een groene aannemer of voor een civiele aannemer? Dankzij het bestek was vrij duidelijk wat moest worden ingekocht. Op basis daarvan hoefden we alleen op prijsniveau te vergelijken. Dat was het moment om gebruik te maken van onze Tenderdesk. Hierin wordt informatie verzameld op basis van RAW- bestekken en laagste prijs. Een betontegel is nu eenmaal een betontegel en zo kun je dan echt appels met appels vergelijken. Dankzij de Tenderdesk worden trajecten veel efficiënter doorlopen. In dit geval bleek een combinatie van een civiele aannemer en een groene onderaannemer de beste oplossing.

Papieren tijger

Rob: “Ik heb eigenlijk een aversie tegen aanbesteden. Ik vind het een zo’n papieren tijger. Dat kan wel efficiënter denk ik dan. Dan is zo’n samenwerking met Klaas prettig. Hij is pragmatisch en pakt dingen over zodat ik daar niet al teveel over na hoef te denken. Dat is heel fijn. In het voortraject zijn we goed met elkaar opgetrokken en tot bewuste keuzes gekomen voor de wijze van aanbesteden. Inmiddels zijn we bijna klaar met het werk. Als ik nu kijk naar de kwaliteit ben ik dik tevreden. Mede dankzij het stukje participatie is de uitvoering bijzonder soepel verlopen. De bewoners zijn blij.”


Dit artikel is één van de acht verhalen uit het sociaal jaarverslag 2023 van Bizob: 20 jaar inkoopsamenwerking